Naša predstava

A takto vyzerá naša predstava :)
Dom sa bude nachádzať v severozápadnej časti pozemku, cesta ide popri juhozápadnej hranici pozemku.
Snažili sme sa vtesnať dom čo najviac ku kraju pozemku, aby sme mali čo najväčší voľný priestor v juhovýchodnej časti, ale samozrejme zároveň dostatočne ďaleko od kraja, aby sme príliš netienili susedné pozemky.
Dom bude v tvare L s terasou vo vnútornej časti, bude mať drevenú konštrukciu zloženú z KVH hranolov. Odpadové vody budú odvádzané do vlastnej ČOVky, dažďová voda bude odtekať do trativodu.
Vykurovanie by mal obstarať systém s tepelným čerpadlom typu zem-voda so zemným kolektorom zakopaným okolo domu. To všetko v kombinácii s podlahovým kúrením na celej obytnej ploche domu.

Sám som zvedavý, do akej miery sa naše predstavy zrealizujú.

Stavebné povolenie

Samotnej stavbe predchádza veľa byrokracie. V našom prípade bola situácia našťastie značne zjednodušená tým, že na pozemok, keď sme ho kupovali, bolo už vydané stavebné povolenie.
Ak by sme sa držali projektu, na ktorý bolo stavebné povolenie vydané, nemuseli by sme na stavebnom úrade riešiť prakticky nič. To ale nebol náš prípad, mali sme vlastný projekt od Bibinho brata, preto sme museli požiadať len o povolenie na zmenu stavby. To je ale "malina" oproti tomu, keby sme museli získať stavebné povolenie od nuly. Stačí projekt, vyplnená žiadosť, 23eur a počkať si asi 30 dní. Ak dodržíte zákonné podmienky (napr. vzdialenosť stavby od hranice pozemku), nemal by nastať žiadny problém.

Pozemok

Kúpili sme hneď druhý pozemok, ktorý sme si vyhliadli v inzerátoch. Kritériami bola poloha pri Bratislave, blízko diaľnice a zároveň mimo hlavnej cesty a v tichej oblasti, s vodovodnou a elektrickou prípojkou a za dobrú cenu. A tak sme objavili Čataj.
Pozemok je súčaťou novej časti obce. Je rovinatý, má vodovodnú, elektrickú a plynovú prípojku. Obec nedisponuje verejnou kanalizáciou a hoci je v pláne jej vybudovanie, my sa spoľahneme na vlastnú čističku.
Cesta vedie popri juhozápadnej hranici pozemku.
Nevýhodou je absencia stromov široko ďaleko, treba nasadiť vlastné :)

Začíname

Vítame Vás na blogu Drevodom. Tu budeme postupne uverejňovať novinky a fotky zo stavby nášho nového domu.