Osy

Niečo, s čím sme vôbec nepočítali :). Pod Cetris doskami sa nám relatívne skoro po dokončení stavby začali usídlovať osy. Zjavne tam našli perfektné útočisko, pretože ich pribúdalo každým rokom. Konkrétne ide o druh Osa dravá (Polistes gallicus), niekedy sa spomína aj pod názvom Osík galský, Česi používajú názov Vosík francouzský. Totiž nejde o tú klasickú otravnú osu, ktorá v prípade akéhokoľvek ohrozenia rada poštípe. Tento druh je mierumilovný, zaútočí až keď v tesnej blízkosti priamo ohrozíte alebo poškodíte hniezdo (1 krát štipla syna keď ju priamo nechtiac chytil a ďalšíkrát to bolo keď jeden chlapík nalial priamo na hniezdo vodu). Za normálnych okolností nijak neobťažuje a je reálne užitočná. Ale v našej fasáde sa ich usídlilo toľko, že sme to už museli riešiť. Vizuálny rozdiel medzi klasickou osou a tou našou je pekne vidno na tejto fotke (Osa dravá je tá tmavšia napravo). Táto osa si stavia maličké hniezda a týchto hniezd sme mali rádovo desiatky.


Situáciu sme vyriešili klasickou sieťkou proti hmyzu. Postupne sme dali Cetris dosky dole a ich spoje sme podložili nastrihanými pásmi tejto sieťoviny. Je to rovnaká sieťka aká sa používa aj na sieťkach na okná a dvere.
Našťastie si osy stavali hniezda len z jednej strany domu, na juhovýchodnej, takže sme to behom jedného dňa vyriešili. Samozrejme osy nezmizli zo dňa na deň, bol to pre ne veľký šok a neustále sa na fasádu vracali a snažili sa pod ňu dostať, ale časom sa snáď zorientujú a nájdu si iné útočisko.