Drevená fasáda

Agátové drevo na drevenej fasáde sme počas stavby, resp. po nasťahovaní nijak neošetrovali proti poveternostným vplyvom. Po cca 5 rokoch vyzeral obklad takto:

Sivá patina bola nerovnomerná a v prípade daždivého počasia obklad na exponovaných miestach prakticky sčernal (bude vidno na ďalšej foto), čo nepôsobilo vôbec esteticky. 

Preto som sa tento rok rozhodol vyčistiť drevo od usadeniny a ošetriť ho, aby na ňom kombinácia slnka a dažďa nezanechávala túto prachovú vrstvu. Nechcel som drevo zbrusovať, našiel som na internete gél, ktorý by mal pomôcť s odstránením "špiny" na dreve a s obnovou pôvodného vzhľadu. Stretol som sa s názorom, že neošetrné drevo nie je možné vrátiť do pôvodného vzhľadu, ale ako som sám zistil, je to pravda len čiastočne.

Postupne som teda každú stenu očistil tak, že som ju postriekal vodou a pretrel gélom (ide o Osmo odšeďovač dreva - gél), počkal pár minút a s tvrdou kefou a priebežným vlhčením, aby plocha neuschla, som patinu z dreva odstránil. Nedokážem posúdiť vplyv gélu na výsledok alebo uľahčenie práce, ale nešlo o veľkú investíciu a ak to aspoň trochu uľahčilo moju prácu, oplatilo sa to.
Na ďalšej fotke vidno, ako pôvodný obklad vyzeral v suchom stave (sivá patina), po navlhčení (sčernanie) a ako vyzerá po vyčistení (ale stále vlhký):

Dosť namáhavá práca, ale s výsledkom nad moje očakávania.
Takto vyzerá rozdiel medzi pôvodným vzhľadom (spodok) a po očistení a uschnutí (vrch):

Nedostal som sa, celkom pochopiteľne, na úplne pôvodný stav, ktorý vidno napríklad v staršom článku tohto blogu, ale je to dostatočné na ošetrenie dreva a nový náter. 

Na samotné ošetrenie (nalakovanie) som po odporúčaní zvolil moridlo Tikkurila valtti complete, zvolil som na začiatok čistú formu bez pigmentu, pretože som chcel zachovať a len zvýrazniť farbu obkladu a udržať ho čo najsvetlejšie. Zafarbenie by drevo stmavilo a to som nechcel. Moridlo obsahuje podľa popisu aj UV filter, ale ak by sa časom ukázalo, že drevo má tendenciu sivieť, pretrem fasádu rovnakým spôsobom, ale nejakým pigmentovaným lakom.

Finálny obklad aktuálne vyzerá takto, takmer ako pred rokmi: